סיור קולינרי - טעימות ב"שטעטעל" בירושלים
סיור טעים בעקבות הספר "שמאלץ" של חוקר האוכל שמיל הולנד.
בכול יום חמישי חוזרים תושביה החרדיים של ירושלים אל הארצות שאבותיהם הגיעו מהן. נטעם ונספר על האוכל היהודי מהעיירות במזרח אירופה תוך טיול בשכונות החרדיות של ירושלים, באזור מאה שערים וגאולה.
לאוכל היהודי ממזרח אירופה אין יחסי ציבור טובים. הגעפילטע המתוק והרגל הקרושה רק מוסיפים לכך. בסיור נתוודע לטעמים נוספים מן המטבח הזה, נכיר את איכותו ונספר על תולדותיו. נעשה זאת תוך טיול בשכונות זיכרון משה, ומאה שערים שתולדותיהן יישזרו במהלך הסיור.
זיכרון משה היא השכונה הרביעית על שם משה מונטיפיורי. השכונה נוסדה בשנת 1905 מכספי קרן משה ויהודית מונטיפיורי על ידי מנהלי הקרן. תושביה היו משכילי ירושלים באותה תקופה, בהם דויד ילין, הרב יחיאל מיכל פינס וישעיהו פרס. הייתה זו שכונה מודרנית ויוקרתית: עם תכנון שכונתי בו הושם דגש על פרטיות התושבים, רחובות עם דרכי גישה, גינון ודירות גדולות יחסית. עם השנים הוזנחה השכונה ובהדרגה התחרדה. מבני הציבור שינו אפיים: קולנוע אדיסון שהיה בשכנות הוא היום קריית יואל טייטלבוים - מגורי משפחות חרדיות ובית ספר למל - בית ספר שהיה מודרני ולימדו בו גם מקצועות שאינם לימודי קודש הוא היום ישיבת "עץ חיים" החרדית.
מאה שערים היא השכונה החמישית שנבנתה מחוץ לחומות העיר העתיקה ב-1874 בידי אנשי היישוב הישן חברי אגודת חברת "בוני ירושלים", בהם הרב שלמה זלמן בהר"ן, הרב שמואל הומינר, יוסף ריבלין ויואל משה סלומון. לשכונה קראו מאה שערים על פי הפסוק מבראשית כ"ו: "ויזרע יצחק בארץ ההיא וימצא בשנה ההיא מאה שערים ויברכהו ה' ."
את השכונה תכנן קונרד שיק. זוהי שכונת חצר שקירות הבניינים שלה משמשות חומה ולה ארבעה שערים. עם השנים נבנו באזור שכונות חרדיות נוספות בהן בתי אונגרין, בתי ורשה, בית ישראל ועוד. כולן שכונות חרדיות המשתייכות לזרמים חרדיים שונים.
הרחוב הראשי של השכונה, רחוב מלכי ישראל, הוא רחוב עסקים הומה ומצויים בו בתי אוכל רבים שנבקר בהם וממטעמיהם נטעם.
שמיל הולנד משלב ידע עצום בהיסטוריה ויידיש יחד עם כישרון בישול ואהבה עזה לסבתו פרומה ז"ל - ניצולת פרעות פטלורה והשואה שסיפרה לו בילדותו על חייה בציצוב שבפולין ועל המאכלים שאכלו יהודיה עד כי הכיר את ציצוב כאילו חי בה.
מכל אלה נולד מחקר התרבות של יהודי מזרח אירופה ובעיקר המטבח המזרח אירופאי ששמיל עוסק בו מילדותו ועד היום. הספר "שמאלץ" הוא תוצאה של מחקר זה. כל מי שאוהב אוכל יהודי אשכנזי יבלה גם בקריאת הספר וגם בהכנת מאכלים לפי המתכונים שבו. אלו מתכונים מדוייקים שמאפשרים לכל אחד ללמוד מהם ולהצליח. מי שאינו מורגל למטעמי מזרח אירופה ואינו פוחד לנסות - יופתע מהטעם.
בסיור נציג קומץ ממה שיש למטבח זה להציע וההפתעה היא תמיד גדולה.
חזרה לעמוד הקודם