מוסררה - סלעית וחיננית
סיור בשכונת מוסררהמוסררה היא שכונה קטנה על קו הגבול שעברה תהפוכות רבות מאז שנבנתה בסוף המאה ה-19, ועד ימינו, עת הפכה לשכונה משוקמת שזרועה יצירות אומנות מעניינות. נספר על בוניה - ערבים אמידים וגם יהודים, על העולים שהגיעו אליה אחרי 1948 כשהייתה חלק מה "קו העירוני", ועל תנועת הפנתרים והשפעתה מאז הקמתה ועד ימינו.
הסיור מלווה בקטעי ספרות.
חזרה לעמוד הקודם
מוסררה:
שכונת 'מוסררה' (פרוש שמה הוא חיננית או סלעית) נבנתה בסוף המאה ה-19 כחלק מהיציאה הערבית מהחומות. בנו אותה ערבים אמידים, מוסלמים ונוצרים, שעסקו במקצועות חפשיים. הם בנו בתי פאר ועברו לגור בהם עם משפחותיהם. חלק מהבתים הושכרו גם ליהודים. בין תושבי השכונה ידועים ההיסטוריון ערף אל ערף, ד"ר טאופיק כנען, ראש העיר ראג'ב נשאשיבי, רחל וצבי שוורץ ובנותיהם רות (דיין) וראומה (וייצמן), מרדכי לבנון, ליאו בלום שנהרג בפיצוץ במלון המלך דויד ועוד.
ב-1948 הפכה השכונה לשכונת גבול, חלק מ'הקו העירוני' שהפריד בין ירדן לישראל. קו זה נוצר כשקולונל עבדאללה א-תל וסא"ל משה דיין הסכימו ביניהם על קו גבול זמני שיאפשר חיים לאזרחים הירושלמים משני הצדדים. הם היו בטוחים שהמפה שסימנו בה את קו הגבול תשמש באופן זמני, אך בהסכמי רודוס באפריל 1949, קבעו שהיא תהייה המפה הרשמית של חלוקת העיר, דבר שהסב לא מעט בעיות.
עוד על סיור "הקו העירוני".
השם 'מוסררה' הוסב ל'מורשה' ואת מקום התושבים הערבים שעזבו את השכונה בשל המלחמה החליפו עולים חדשים, רובם מארצות המזרח, שעלו לארץ בימי ראשית המדינה. הם שוכנו בצפיפות רבה בבתים היפים שהיו עכשיו בתי שכונת ספר. בבתים אלו גרו לפעמים מעל מאה נפשות בעוני ובתנאי תברואה וחינוך קשים.
ב-1967, אחרי מלחמת ששת הימים, שוב חזרה השכונה להיות רגועה ובטוחה, אך התושבים היו מתוסכלים ממצבם. ב-1971 נולדה תנועת 'הפנתרים השחורים', תנועה שהשפעתה שינתה את פני המדינה. 'תקציב הפנתרים' שהוסיף תקציב להשכלה ולשיפור המגורים חוקק עוד ב-1972 והמהפך של 1977 המשיך את השינוי. היום השכונה שוב מטופחת ומספר הדיירים בה ירד.
מורשה נמצאת היום בתהליך התחרדות ובעירייה יש מי שמנסים לעצור תהליך זה. ימים יגידו מה יהיה.