ציורי קיר וגרפיטי - קירות מספרים
ירושלים זרועה יצירות אמנות שובות לב. הן משתלבות כל-כך יפה בנוף האורבני, עד כי לפעמים לא שמים לב אליהן. ציורי קיר, ציורי גרפיטי, שלטים, מודעות וכתובות מעטרים את הקירות בירושלים ומספרים את הסיפור האמיתי על העיר. מידי פעם בא מישהו, מוחק ציור ומצייר אחר תחתיו - מתאים יותר לכאן, לעכשיו ולמסר שהוא רוצה להעביר.
בטיול נעבור בין הכתובות והציורים וננסה להכיר את המציירים, הכותבים ואת הסיפורים שרצו לספר לנו, מכיכר ספרא דרך מיזם "עיר סיפור" ועד לפרוייקט "טבולה ראסה" - אמנות אורבנית בשוק מחנה יהודה וסביבתו.
חזרה לעמוד הקודם
מהאתרים שנראה בטיול ציורי קיר וגרפיטי:
נתחיל את הטיול בכיכר ספרא, בכניסה למתחם עיריית ירושלים מרחוב יפו.
כאן נראה את עבודת הקרמיקה של האמן הארמני
ארמן דריאן: "ירושלים מרכז העולם".
לאמן נדרשו שמונה חודשי עבודה כדי להשלים את הכנת אריחי הקרמיקה המרשימים, בגובה 3 מטרים וברוחב 4.5 מטרים, עליהם מצויר העתק של מפת קלובר מן המאה ה-16. היצירה הוצבה במקום בשנת 2009, ונראה בה "העולם הישן" המתואר כעלה תלתן שבמרכזו העיר ירושלים. על כל עלה מצוירת אחת היבשות שהיו ידועות באותה תקופה: אירופה, אסיה ואפריקה. דריאן הצעיר הגיע לארץ לביקור ב-1990 ונשאר כאן. בירושלים הוא יוצר בסטודיו שברחוב שלומציון המלכה 12. בסיור נלך לסדנא של דריאן ונוכל ליהנות ואף לרכוש מהמגוון הרב של יצירותיו – כלי נוי וכלים שימושיים. כשהזוג קלינטון ביקר בארץ, זכו לקבל מהנשיא אחת מיצירותיו של האמן.
ברחוב שושן נראה את המיזם
"קצוות אורבניים".
רחוב שושן הוא רחוב האלכוהול והמסיבות של צעירי ירושלים. מתוך מטרה להוציא את האמנות מהמוזיאונים ולהביאה אל המרחב הציבורי יזמו (בשנים 2009 ו-2010) האגף לאמנויות בעירייה בשיתוף עמותת "רוח חדשה – סטודנטים למען ירושלים" ופסטיבל ישראל מיזם מיוחד. הם העמידו לרשות אמני גרפיטי וציירי רחוב קירות, גגות, דלתות, אַרוּבּוֹת, חלונות, מדחנים וצינורות שבדרך כלל חל איסור לצייר עליהם, כדי שיוכלו ליצור. בטיול נעבור בין יצירות האמנות שנוצרו, הפעם ברשות, לאור היום ולא בסתר באישון לילה ונהנה מהתוצאה רבת החן – אזור מוזנח ואפרורי הפך לחגיגת יצירה אמנותית עם תמונות, ציורי גרפיטי ופסלים. מטבע הדברים, כאשר מדובר באמנות רחוב, חלק מן היצירות כבר התבלה עם השנים ועם הבנייה הרבה באזור, אך גם כך יש חן למה שנשאר.
לא רחוק מרחוב שושן, ברחוב כורש מתחבאת יצירת פאר של האמנית
מרי בליאן. ליצירתה הנפלאה קראה
"רזי גן העדן". הטיול שלנו יגיע גם לשם.
שלוש משפחות של אמני קרמיקה ארמנית הוזמנו על ידי הבריטים בתקופת המנדט מקוטחיה שבתורקיה, כדי לנסות ולשפץ את אריחי הקרמיקה בהר הבית. אחת המשפחות הייתה משפחת בליאן. סדנת הקרמיקה שלהם פועלת עד היום בדרך שכם בראשות מרי בליאן, הבכירה באמניות המשפחה היום. יצירותיה מעטרות בניינים רבים בהם בית הנשיא והן מאופיינות בשימוש במוטיבים מסורתיים בשילוב מוטיבים חדשים. אנו רואים את התמונה הענקית שברחוב כורש (4 מטרים על 6 מטרים), שמורכבת מכאלף אריחי קרמיקה. תמונה זו הענקה לעיר ירושלים ב-2004 על ידי האמנית.
היצירה מתארת שתי אניות עתיקות השטות על ים אל עבר יבשה קסומה שעליה צומחים עצי ברוש ותמר, לימון ופרחים. ביבשה זו חיים בשלווה טווסים ואיילים וציפורים מעופפות. התמונה רבת יופי והוד ושמה מרמז כי המראה הנשקף לפנינו הוא מראה גן העדן.
לאחרונה נוסף בירושלים ציור משובב נפש פרי מכחולם של אנשי
"עיר היצירה" מליאון. ציור זה הוא חלק נוסף מן המיזם המשותף של עיריית ירושלים, משרד התיירות והחברה הממשלתית לתיירות.
הציור הגדול צוייר על קירות מבנה הביטוח הלאומי ברחוב שמעון בן שטח.
מטרת הציור היא לשמח את העוברים ושבים ביום, ואת היושבים במסעדות ובברים שממול - בלילה. ואכן זהו ציור שמח המתאר את פסטיבלי הריקוד והמוסיקה שנערכים בירושלים יחד עם סיפור הארכיאולוגיה וההיסטוריה של העיר.
אתם מוזמנים לזהות את הדמויות ההיסטוריות מחיי העיר שניבטות אליכם מן הקירות, ואף לשבת על הספסל ולהתמזג בתמונה.
 ראו תמונות של סיור ציורי קיר וגרפיטי
ברחוב יפו, בין מס' 31 ל-33 -
דוכן מפעל הפיס. נראה בסיור שדוכן מפעל הפייס יכול גם הוא להיות ציורי. את הדוכן הזה תכננו האדריכלים מלצר ואיגרא בשנות התשעים. מעל כיפת הדוכן המעוגלת מסתכל אלינו ארנב משעשע שלא תוכנן על ידי האדריכלים. זהו אחד מעשרות ארנבים – ציורי גרפיטי – שנעשו בפיראטיות על ידי צייר רחוב. נפגוש בהם מציצים אלינו מקירות, מסופי חשמל ומדרכות לאורך כל מסלול הטיול. אולי זה לא חוקי, אבל הארנב חביב והוא חלק מה"דיבור" של הצעירים עם העוברים ושבים.
ברחוב יפו 54, פינת רחוב שטראוס נראה בסיור תמונת קיר המתארת את
תולדות התחבורה בירושלים בראי הרכבת הקלה. בבית זה פעלה החנות "מעיין שטוב" מ-1940 ועד שנת 2012. מעל למבנה מתנוסס ציור קיר שנעשה על ידי אמנים מליון בשיתוף עם אמנים ישראלים שעברו סדנה מיוחדת בעיר זו. הציור מצוייר בטכניקה מיוחדת המחקה את המציאות ולכן התמונה נראית חיה ומצודדת.
על תפאורה לתיאטרון מצויירים כלי תחבורה שונים מהדיליג'אנס – העגלה הרתומה לסוסים שנסעה מירושלים ליפו עד שהרכבת החליפה אותה, דרך המשוריינים של מלחמת העצמאות, אוטובוסי "המקשר" ואגד, אופניים ועוד. במרכז התמונה הרכבת הקלה שהחליפה את כלי הרכב ברחוב יפו והיא היחידה שדוהרת היום ברחוב המרכזי.
ברחוב בן יהודה, פינת רחוב ההסתדרות נפגוש בטיול שלנו את
ילדי ירושלים. זה ציור הקיר הראשון שיצרו האמנים מליון בשיתוף אמנים ישראלים. ילדי ירושלים משחקים, מציירים רוקדים ושמחים. נדע כי מדובר בילדי ירושלים כי נבחין בחולצות – הצהובה שמספרה שמונה, של אורי מלמיליאן, שחקן בית"ר לשעבר, והאדומה שמספרה שש של עדי גורדון מהפועל ירושלים. כמו כן, נראה בסיור את בובת השלג הנשמרת על המזגן כדי שלא תימס ותישמר לילדים הירושלמיים את היום המרגש ביותר בשנה – יום השלג...
ברחובות בן יהודה, המלך ג'ורג' ואגריפס נראה ציורי קיר מהמיזם החדש
"עיר סיפור", כשכל ציור מהווה פרק בסיפור "הצעה" שנכתב במיוחד למיזם זה ע"י הסופרת גיל הראבן לכבוד ירושלים ותושביה.
 עוד על סיור "עיר סיפור"
ברחוב המלך ג'ורג' מתחבא גם ציור המתאר את
חיי היום יום בירושלים כפי שרואים אותם אמני גרפיטי צעירים. במבט חייכני הם מציירים אירועים ונושאים ירושלמים: השפה הירושלמית, הכשרות, החתולים ועוד הם מן הדמויות שנראה בסיור.
ברחוב בצלאל, על קיר החזית של מרכז ג'ראר בכר נראה בטיול את תמונת הקיר שציירה קרא לה:
"מסביב לעולם ב-92 יום". כשיצא הירושלמי גבריאל כהן לגימלאות, החליט להקדיש את זמנו לשני הדברים האהובים עליו ביותר: מסעות בעולם וציור. על הקיר במרכז ג'ראר בכר ניתן לראות פרי של אהבתו זו. ציור טריפטיכון (מרכב משלושה חלקים) שצייר ב-1976 והוא חלק מאוסף מוזיאון ישראל, הוגדל לגודל של 18מטרים על 10 מטרים על ידי קבוצת האמנים מליון. בציור ניתן לראות מקומות ברחבי העולם ודמויות זעירות – ללא גבולות, כולם יחדיו. שמו ניתן לו כי האמן צייר את הציור ב-92 יום. בסיור נשים לב לכך שמול הציור, מעבר לכביש, מופיע הציור על אריחי מתכת קטנים באופן שניתן למשש אותו עם הסבר בכתב ברייל.
בשכונת אוהל משה בנחלאות נראה את
"תמונה באבן". בשנת 2002, כשמלאו לשכונת אוהל משה מאה שנה, יזמו דבורה אבי דן, מנהלת מרכז מורשת, מרכז השימור והתיעוד, בית ווינר והמינהל הקהילתי לב העיר, את מיזם "תמונה באבן". החל מסע איתור צאצאי המשפחות שגרו בשכונה והם התבקשו לבחור תמונות משמעותיות של משפחותיהם. התמונות נצרבו על אריחי אבן בטכניקה מיוחדת, נוסף להן כיתוב המספר על תולדות המשפחה והן נתלו בשכונה, במידת האפשר על בתי דייריהן הראשונים. המיזם הצליח מאד ולכן נוספו לבית ווינר תמונות רבות לתיעוד ולשימור. במשך השנים הוצבו תמונות נוספות בשכונת אוהל משה וברחבי ירושלים. בטיול נעצור ליד תמונות אחדות ונספר על המשפחות שגרו בהן. לא נישכח את משפחת נבון, משפחתו של יצחק נבון, הנשיא החמישי שנולד בשכונה. משפחתו זכתה להציב שתי תמונות באבן ולא רק אחת ככולם...
 עוד על סיור בנחלאות.
ברחוב שמואל ברוך (אגריפס לשעבר), על יד השוקניון נראה בסיור את ציור הקיר המתאר את
"שוק מחנה יהודה". גם ציור זה צוייר כחלק מהמיזם המשותף של ציירי "עיר היצירה" מליון עם אמנים ישראלים. יחד עם תושבי השכונה והשוק הוחלט שנושא התמונה יהייה שוק מחנה יהודה הקרוב. בציור נבחין בדמויות מוכרות לבאים לשוק: אלי מזרחי, הראשון שפתח בו בית קפה, נושא טס עם ספלים, בני דגים ועוד. לציור נוף רחב כדי לתת לתמונה גם אופק רוחני-שמימי.
בסיור נסתובב מעט גם ברחובות הסמוכים לשוק מחנה יהודה וניהנה ממיזם משותף למחלקת התרבות של עיריית ירושלים ושל סוחרי השוק. אמני גרפיטי צעירים הוזמנו בשנת 2012 להשתתף במיזם "טבולה ראסה". הם ציירו על קירות, מסופי חשמל ואף תקרות יצירות שיש בהן בדרך כלל התייחסות לאזור ולאנשיו. מאחר ומדובר באמנות רחוב שמטיבה להינזק ולהישחק נראה בסיור שבחלק מהעבודות כבר פגעו שיניי הזמן, אך עדיין יש עבודות שנחמד להתבונן בהן ולראות מה הוסיפו עוברי אורח על הציורים, שכן אמנות רחוב מדברת עם הקהל וזה חלק מהחן שלה.
 
 עוד על סיור בשוק מחנה יהודה.
חזרה לעמוד הקודם