סיורים בירושלים - נורית בזל
לדף הבית
יצירת קשר קישורים מעניינים לוח סיורים תמונות סיורים אחרים סיורים ספרותיים אודות

סיורי שכונות בירושלים. טיולי שכונות בירושלים. סיורים וטיולים בירושלים בהדרכת נורית בזל - מדריכת טיולים

   לתמונות נוספות מסיורי שכונות בירושלים

סיורי שכונות בירושלים

נחלאות, עין כרם, המושבה הגרמנית, נחלת שבעה, רחביה, טלביה, בית הכרם, מוסררה, מחנה ישראל ושכונת הבוכרים הן אך מעט מן השכונות בירושלים, שלכל אחת מהן אופי משלה וסיפורים אנושיים רבים. השכונות לובשות מראה אחר בזמנים שונים, ולכן ניתן לחזור אליהן שוב ושוב.

                  חזרה לעמוד הקודם

השכונות מספקות שפע מסלולי טיולים בירושלים, בהן:

נחלאות: שכונות קטנטנות וציוריות הקרובות לשוק מחנה יהודה שבלב ירושלים שהטיול בהן מרחיב לב ומזכיר ימים עברו. בסיור בנחלאות נעבור בשכונות ההיסטוריות שמשמשות לא פעם רקע ליצירות ספרותיות ונשמע סיפורים ושירים על השכונות ועל האנשים שגרו בהן.
    עוד על סיורים בנחלאות.

עין כרם: בטיול בעין כרם הציורית והשלווה נשמע את סיפור ההיסטוריה של הכפר היפה משולב בסיפורים פיקנטיים וביצירות ספרות הקשורות למקום. בסיור בעין כרם נטייל בסמטאות הכפר, נבקר בגנים ובכנסיות, נחוש באווירה של ימים רחוקים ונקווה ששכונה יפה זו תישאר כך גם בדורות הבאים.
    עוד על טיול בעין כרם.

רחביה: שכונת גנים שנוסדה בתקופת המנדט ותושביה היו שמנה וסלתה של העיר: מנהיגי הישוב כמו הנשיא יצחק בן-צבי ורעייתו – רחל ינאית, ד"ר מנחם אוסישקין – ראש הקרן הקיימת, ד"ר ארתור רופין – ראש מחלקת ההתיישבות של ההסתדרות הציונית, אנשי רוח כפרופ' הוגו ברגמן – מקים הספרייה הלאומית והרקטור הראשון של האוניברסיטה העברית, פרופ' גרשום שלום הקבליסט, המשוררות לאה גולדברג, מרים ילן שטקליס ואלזה לסקר שילר, הפרופ' ארנסט סימון ועוד ועוד.
סיפורי האנשים שגרו בשכונה על רקע הבתים היפים שבנו, ביקור במוסדות הציבור שבשכונה – המוסדות הלאומיים והגמנסיה העברית הם רק חלק מהסיור ברחביה.
 עוד על סיור משוררות.

המושבה הגרמנית: עמק רפאים הוא הרחוב הראשי של המושבה הגרמנית, שכונה שהוקמה ע"י הטמפלרים – נוצרים-גרמנים בעלי חזון. עם השנים בנו בה את בתיהם גם ערבים שרצו באיכות חיים ועם קום המדינה שוכנו בה עולים חדשים. יהודה עמיחי, דן בן-אמוץ, חנוך ברטוב ועוד רבים אחרים סיפרו על השכונה שגרו בה. נשמע מה כתבו, נראה את הבתים היפים שנבנו בעבר ומה קורה בשכונה היום.
    עוד על סיור טמפלרים בירושלים - מושבה גרמנית.      עוד על סיור "בחזרה לעמק רפאים" - חיים באר ויוצרים נוספים.

מחנה ישראל: הסיור בשכונת מחנה ישראל (שכונת המערבים או שכונת המוגרבים) ובמרכז למורשת יהדות צפון אפריקה הוא סיור בשכונה קטנטנה עם סיפור גדול. זו השכונה היהודית הראשונה שנבנתה מחוץ לחומות ביזמה פרטית. מחנה ישראל נבנתה על-ידי יהודים יוצאי צפון אפריקה ואחרים ולזכרם נקרא רחוב המערבים. עם השנים נהרסו בתים רבים בשכונה, אך השרידים והסיפורים לא נותנים לה להישכח. נטייל בשכונה ונספר את סיפוריה ובסיום - קפיצה קטנה לפאר של מרוקו וצפון אפריקה - בביקור במרכז למורשת יהדות צפון אפריקה.
    עוד על סיור במחנה ישראל.

שכונת טלביה: טלביה היא שכונת יוקרה שהוקמה בשנות העשרים של המאה העשרים על ידי ערבים אמידים שרצו איכות חיים. בשכונה גרו גם משפחות יהודיות כמשפחת מס ומשפחת בנטויץ. במהלך המאורעות ומלחמת העצמאות נטשו התושבים הערבים את טלביה בעוד שיהודים שלא יכלו להמשיך לגור באזורים מסוכנים כאבו תור והעיר העתיקה התיישבו בה. בסיור נראה את הבתים היפים שבנו התושבים הראשונים ונשמע מה קרה להם עם השנים. חלק מהבתים נבנו כמוסדות ציבור בהם בית הנשיא, תאטרון ירושלים, בניין קרן קרב, בית החולים טלביה שהמשוררת יונה וולך הייתה מאושפזת בו והמכון הפסיכואנליטי המככב בספרה של בתיה גור "רצח בשבת בבוקר".
    עוד על טיול בתיה גור.

נחלת שבעה: שכונת נחלת שבעה מפורסמת הן בשל ראשוניותה והן בשל היותה כיום מרכז תרבות ובילויים תוסס בלב ירושלים. לצד הסיפורים על ההיסטוריה של השכונה, בוניה ואתריה, נטייל במקומות שאף ירושלמים ותיקים אינם מכירים. נחלת שבעה הוקמה ב-1869 והייתה לשכונה היהודית השלישית מחוץ לחומות. בטיול בנחלת שבעה נראה, בין השאר, את בית הקפה "תמול שלשום" המשלב חומר ורוח ומשקף את תהליך השיקום שעבר על השכונה ואת "מרתפי סוראמלו" וביתו המיוחד של סוראמלו שהיה אחד האנשים האהובים על יוסי בנאי.
 עוד על סיור בנחלת שבעה.   עוד על סיור יוסי בנאי.

בית הכרם: השכונה נבנתה ב-1924 על ידי "אגודת בוני בית" – חלוצים אנשי העלייה השנייה וילידי הארץ. בית הכרם היא אחת משכונות הגנים שתכנן האדריכל ריכרד קאופמן בירושלים. השכונה כונתה שכונת המופ"סים, היות ותושביה היו מורים, פקידים וסופרים. מבנה הציבור שנבנה בראש הגבעה עליה הוקמה השכונה היה מבנה הסמינר למורים על שם דוד ילין. בעבר היו ליצני השכונה אומרים כי ילד נכנס לבנין מצדו האחד בגיל 4 – לגן הילדים ויוצא ממנו בצד השני – כמורה. גיבורי ספריו של גרוסמן, ממש כמוהו בילדותו, לומדים בבית הספר של הסמינר ויש בספריו תאורים רבים של בית הספר והווי הילדים שבו.
   עוד על סיור דוד גרוסמן.   עוד על סיור אומנות בבית הכרם.

מוסררה: מוסררה היא שכונה קטנה על קו הגבול שעברה תהפוכות רבות מאז שנבנתה בסוף המאה ה-19, ועד ימינו, עת הפכה לשכונה משוקמת שזרועה יצירות אומנות מעניינות. נספר על בוניה - ערבים אמידים וגם יהודים, על העולים שהגיעו אליה אחרי 1948 כשהייתה חלק מה "קו העירוני", ועל תנועת הפנתרים והשפעתה מאז הקמתה ועד ימינו. הסיור מלווה בקטעי ספרות.
   עוד על סיור במוסררה.   עוד על סיור הקו העירוני.

שכונת הבוכרים: "גברים ונשים כמגדלים, גבוהים ושמנים, לבושים אלה גם אלו גלימות משי מבריקות, הנשים – בכל קשת הגוונים והגברים – בלבן לבן". כך מתוארים תושבי השכונה על ידי הסופרת תקווה שריג. נספר עליהם ועל תולדות שכונתם "רחובות" שבתיה המרווחים והמתוכננים הוקמו ב-1894.

חזרה לעמוד הקודם